Wednesday, December 31, 2014

ខ្ញីហឹរក្តៅតែមានប្រយោជ៏

ខ្ញីហឹរក្តៅតែមានប្រយោជ៏
ខ្ញីជាបន្លែរុក្ខជាតិ ដែជនជាតិខ្មែរយើង បានស្គាល់​យូរយារណាស់មកហើយ។ យើងអាចយកវាមកប្រើធ្វើជាអារហារ ឱសថ និងភេសជ្ជះសុខភាព។ រសជាតិពិសេសរបស់វា គឺវាស្ថិតនៅលើជាតិក្តៅហឹរ ដែលយើងនាំយកទៅធ្វើអារហារ ទាំងចម្អាប និង បង្អែម។
ខ្ញីជាដំនាំដាំដុះល្អបំផុតនៅតំបន់ក្តៅ។ ផ្នែកខាងគល់របសើខ្ញី ដែលកប់នៅក្នុងដី នឹង វិវត្តក្លាយជាមើម។ មើមខ្ញីបែកខ្នែងច្រូងច្រាងដូចម្រាមដៃ។ សាច់ខាងក្នុងមានពណ៏លឿង ស្ទើរបៃតង។ ចំនែកស្លឹកវិញមានពណ៏បែតង និងមាន ទំរង់ដូចផ្លែលំពែង។
ក្នុងកាដាំខ្ញីយើងចាំបាច់ សម្រាំងយកពូជល្អៗ ដោយជ្រើសរើសទិញមើមខ្ញី ដែលមាន ពន្លកខ្នែងច្រើន សាច់មិនទន់ សំបកស្បែករលោង និង​ ថ្នាំងមើមញឹកពកខ្នែងធំមូល។ យកមើមខ្ញីដែលសំរាំងហើយនោះ មកកាត់បំបែកខ្នែងនិមួយៗ អោយមានពកសំរាបើដុះ ប្រមាណ ៣ ទៅ ៤ រួចយកទៅកប់ដីជំរៅប្រមាណ ៥​ សង់ទីមែត្រ ។ យើងដាំផ្ទាល់នៅលើដី ឬដាក់​ក្នុងផើងខ្នាតធំក៏បាន។ ខ្ញីអាចប្រមូលផលបាន បន្ទាប់ពីដាំប្រមាណ ១០ ទៅ ១២​ ខែ។



អាហារ និង ផលប្រយោជន៏ផ្នែកឱសថ

យកខ្ញីមកដំអោយបែកល្មម ហើយយកទៅស្ងោរ រហូតដល់ទឹកខ្ញី ចេញអស់ពីមើម។ យកវាទៅត្រងយកកាកចេញ ហើយយកទៅលាងជាមួយតៅហ៊ូ (តៅហ៊ូសំរាប់ធ្វើបង្អែម) ឬ យកវាទៅធ្វើភេសជ្ជះ ដោយដាក់លាយស្ករអោយផ្អែមល្មម ។
សំរាប់អាហារចម្អាប គេអាចធ្វើពីខ្ញីបានច្រើនមុខ ដូចជាឆាខ្ញីសាច់មាន់ សាច់គោ សាច់ជ្រូក ឬ ឆាខ្ញីសាច់អន្ទង់ជាដើម ។
ខ្ញីមានសារធាតុ ទប់ស្កាត់ជម្ងឺ មហារីក ទប់ស្កាត់អុកស៊ីតកម្ម និង អាការះ ចិត្តសោកសៅ។
ខ្ញីអាចជួយការពារ និងបំបាត់ អាការះឈឺក្បាល ដែលបណ្តាលមកពីជំងឺប្រកាំង ជួយកាត់បន្ថយការហូរចេញនូវអាស៊ីតក្នុងក្រពះ។
ខ្ញីអាចជួយអោយរាងកាយ ដើរខ្យល់ស្រួល ទឹកប្រមាត់ដំនើរការល្អ កាត់បន្ថយការកន្ថ្រាក់នៃពោះវៀន។




អរគុណសំរាប់ការអានរបស់លោកអ្នក



          

No comments:

Post a Comment